Æbleskiver som mor laver dem

Dagen inden omvæltningen lavede jeg æbleskiver. Ligesom kringlen til de kommende gæster, og så lidt fordi jeg simpelthen bare ELSKER æbleskiver.  Da jeg var barn undrede jeg mig altid at min mors æbleskiver så anderledes ud end alle de andres æbleskiver. Hvorfor var min mors mon så flade og hvorfor smagte de lidt anderledes end alle andre? Jo, vi har vist egentlig bare været ret heldige derhjemme.

Min mors æbleskiver er lavet på en gærdej, og dejen skal derfor hæve i nogen tid. En barndoms fascination var det øjeblik, hvor æggehviderne skal blandes i resten af dejen. Indrømmet, så syntes jeg også denne gang at det var vildt skægt og en smule magisk. Kan stadig høre min mor stå ved siden af og fortælle mig hvor forsigtigt det skal gøres. Egentlig ville hun nok stadig gøre det, hvis vi lavede dem sammen. På samme måde som jeg griber ud efter min lillesøsters arm når vi krydser en gade sammen.

IMG_1534

Opskrift:  (35-40 stk, kan fryses hvis du når det inden de er spist)

25 g gær
1/2 l mælk
250 g mel (4 dl)
1 spsk sukker
4 æg
1 tsk stødt kardemomme
50 g smør eller margarine

Eventuelt:
spiseæbler og/eller svesker

Lun mælken håndvarm. Smuldr gæren og opløs den heri. Bland mel og sukker i en skål, der er stor nok til at dejen kan hæve. Rør mælke-gær-blandingen langsomt i til dejen er glat. Skil æggehviderne fra -blommerne. Rør blommerne i dejen én ad gangen.st
Rør kardemommen sammen med den smeltede, let afkølede smør og rør denne blanding i dejen. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1 time.

Pisk æggehviderne stive og rør dem forsigtigt i dejen. Nu er dejen klar, hæld den eventuelt i en kande.

Varm æbleskivepanden godt op og kom rigeligt fedtstof i hullerne til den første portion. Fyld hullerne med dejen (kom nu evt. et stykke æble eller lidt sveskemos heri). Bag æbleskiverne ved svag til jævn varme. Vend med en strikkepind, så snart æbleskiverne har dannet let skorpe på undersiden. Hvis dejen bliver stiv bliver æbleskiverne ikke runde. Vend jævnligt æbleskiverne under bagningen. De skal have ca. 5 minutter i alt.

Min sønderjyske bedstemor putter gerne sveskemos i æbleskiverne. Den laver hun på nogle opblødte svesker, som koges med et æble skåret i små stykker.

Velbekomme
/Anne

PS: Husk min give-away, du kan deltage ved at klikke på billedet øverst til højre på bloggen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagget , , , .Bogmærk permalink.

23 Kommentarer til Æbleskiver som mor laver dem

 1. Uhm, de lyder fantastiske dine mors øbleskiver! Har aldrig prøvet at bage æbleskiver med gærdej, det må da prøve for at aldrig fundet en helt perfekt opskrift også elsker jeg at stå og vende dem, det er så hyggeligt! Tak for opskrift og ha en smuk søndag!

 2. Åhhh Æbleskiver – hjemmelavede endda – sådan nogle drømmer jeg virkelig om. Jeg må have sådan en retromormor-pande til at lave dem i. Tak for inspiration!

  Håber du nyder livet som mor.

  Klem Marian

  • Anne siger:

   Mmm ja, du må ud efter pande. Vi fandt en i genbrugsbutik herhjemme. Det er bare så lækkert og dejligt julet 🙂
   Det kan du tro jeg gør (for det meste 😉 )

   KH

 3. Mille siger:

  Mmm jeg har også lavet æbleskiver både i dag og i går – og de blev spist allesammen;) De var alt for lækre og ingen nænnede de skulle en tur i fryseren;)
  Min opskrift var med bagepulver – måske jeg skulle prøve din med gær næste gang;)

  • Anne siger:

   Hold da op du har været igang så!!! Hehe ja, jeg glæder mig nu lidt over at kunne tage nogle frem. Har lyst til at bage flere, men det er altså for stort og langvarigt et projekt lige nu!!

   Ville ellers også gerne smage dine med bagepulver.

   KH

 4. Uhm, jeg eeelsker æbleskiver, men har aldrig lavet dem selv – det kunne jo være jeg sku’ prøve dine, det lyder spændende. Indtil jeg får fat i en pande må jeg guffe svigermors i mig – hun har lovet en kæmpe portion til os næste weekend. Mmmmmm!!! 🙂

  • Anne siger:

   HEhe, heller ikke dårligt at få dem leveret 😉 De smager fantastisk, men er et stort arbejde med dobbeltportion som jeg lavede.
   Uhh får lyst til nogle nu.

 5. Camilla siger:

  Så lækkert…. Og gosh du gar været heldig med en mor der gad stå og lave æbleskiver selv…. Vores kom altid fra en fin kulørt pose!!!

 6. TinaLykke siger:

  Uhmmmm – disse er jeg også vokset op med til jul og det er også dem, jeg selv laver, når vi skal have æbleskiver. Husker tydeligt, når vi var på besøg hos vores mormor i Sønderjylland og så pludselig tyggede i én med svesker – føj! Min mor lavede dem kun med æbler eller au naturel 🙂

 7. Marina siger:

  Mmm, hvor lækkert. Skønt at æbleskivesæsonen er i gang igen!

 8. Astrid siger:

  Mmmmnnnn, æbleskiver! 🙂 Jeg har ladet mig fortælle, at tricket til at undgå, at de bliver flade i det, er at vende dem i kvarte omgange, dvs hver skive skal vendes 2-3 gange hurtigt efter hinanden. Det skal i hvert fald prøves her. Kh

  • Anne siger:

   Ja, så også et tip på valdemarsro. Men nogle gange tager det for lang tid næste at fylde panden inden de skal vendes. Og især når der skal noget i dem. Men altså skidt pyt med de falder lidt sammen. De smager jo lige godt 😉

 9. Namme nam!! Stod selv lige igår søndag, med mormors gl. æbleskivepande (ligner til en forveksling den du banker dine af på), og bagte æbleskiver. Skulle lige prøve, OM det nu kan betale sig, at bage dem selv, i forhold til de nemme, der bare skal kastes i ovnen. Og JA – det kan det… At man så lugter som en æbleskive selv resten af dagen, det tager man gerne med 🙂

 10. Anonymous siger:

  Uhm, prøvede lige din opskrift i går – dobbeltportion – og ja, det var et stort arbejde at lave så mange, men det var det værd, nu er æbleskiver til hele december i fryseren! 😛

 11. Pingback:Klar til jul? Krittewitt

 12. Pingback:De bedste æbleskiver - det bedste jeg ved ...

 13. Pingback:tid til juleknas - Krittewitt

 14. Pingback:DIY: stjerne af små kvadrater - det bedste jeg ved ...

Skriv et svar