Havebegynderen: Lær haven at kende

Jeg tænker at bruge bloggen her lidt som en dagbog over hvad der sker med haven. Tanker om form og proces og så erfaringer osv. Jeg har postet et par billeder om tanker på instagram og er blevet opfordret til at dele lidt mere, og der er bloggen altså lidt nemmere. Efterhånden har jeg fået læst en del havebøger, diverse havesider på nettet osv. Hvis det kan hjælpe andre vil jeg godt prøve at samle lidt her. Det gør det også nemmere for mig at se tilbage og følge det hele.

Så i det her indlæg vil jeg skrive lidt om, hvad vi har gjort indtil videre, erfaringer med haven og tanker om hvordan vi vil gå videre her i årets løb.

Det første år

Det bedste råd må være at lade haven mere eller mindre være. Se hvad der dukker op, opdage små kroge og steder hvor der måske kan etableres en ny lille hyggelig siddeplads. Hvad dukker der op af planter i haven, stauder, træer, buske osv. Og måske er den busk, som egentlig er småkedelig om sommeren pludselig mega smuk i efteråret, med dramatiske løvfaldsfarver, eller en imponerende blomstring om vinteren.

Man kan jo sagtens fjerne noget ukrudt rundt omkring, beskære nogle vildtvoksende buske og træer let, men vent endelig med at rydde haven helt. Åh hvor er det synd i de gamle haver hvor det hele pludselig fjernes, og jeg synes personligt, at store træer og buske er med til at give så flot karakter til en have og et hel kvarter. Vi kunne selv mærke, da vi kiggede efter hus, at vi blev meget mere tiltrukket at områder med store, gamle træer og noget diversitet.

Men kan man ikke bare begynde hvis det er et nybygget hus eller hvis der ingen træer er? Jooo, men det kommer jo stadig til at tage lidt tid at finde de gode steder. Hvor er aftensolen og morgensolen til gode siddepladser? Hvor er der læ? Og hvor er det perfekt at flade ud og nyde solen om sommeren? Så lidt med ro er det altså godt nok.

Hvad vi gjorde

Så fulgte vi så selv rådet? Haha, ja næsten. Vi ryddede faktisk et par områder, da vi også efter at have set huset nogle gange, da vi købte det vidste, at her var der mere eller mindre kun skvalderkål. Og det må man sige der var. Så meget, at vi kunne rulle rodlaget derfra væk. Så vi ryddede nærmest det øverste jordlag et par steder. Dette i forhaven, som deles med naboen. Her har vi så anlagt et surbundsbed med rhododendron og andet godt, der vokser godt op og dækker jorden efterhånden. Desuden i et stort bed bagerst i haven, der nok også tidligere har været et staudebed. Det skal det være igen.

Vi fjernede også noget af græsset i en meget solrig plads omkring vores terrasse. Her plantede vi nogle af vores frugtbuske, som vi havde med fra terrassen i lejligheden i krukker og nogle nykøbte småbuske. En klassisk fejl her, nogle af planterne blev sat i for meget sol, og der er al for meget bar jord omkring dem. Desuden passer formen på bedet ikke rigtig til haven, så det er vist en ommer.

Så lidt om begyndelsen på vores have. Næste gang tænker jeg at skrive lidt om formen på haven og hvad vi har af planer.

Håber der er stemning for denne slags indlæg!? Og sig endelig til hvis du har kommentarer, spørgsmål eller tips og tricks!

/Anne


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bogmærk permalink.

6 Kommentarer til Havebegynderen: Lær haven at kende

 1. Mette siger:

  Hejsa. Jeg har også planer om, at 2019 skal være havens år 😊 Kan du anbefale havebøger for begyndere?

  • Anne siger:

   Hej
   Jeg har været ret begejstret for Dorthe kvist’s “lær din have at kende”. En fin introduktion til haven og lidt forskelligt. Så kan man nørde videre derfra. Hendes “sådan skaber du rum i haven” er også inspirerende. Den levende have af Claus Dalby er også et kig værd synes jeg. Men der er jo mange niche bøger indenfor forskellige emner ☺️

   • Mette siger:

    Hej Anne. Tusind tak for tips til bøger 😁 Dem tjekker jeg ud – det er jo ellers en jungle (af bøger) derude… Er spændt på at følge din have og blive inspireret. Tak for en fin lille blog 👍 Mange hilsner Mette

    • Anne siger:

     Selv tak. Skal nok komme med flere indlæg om bøger på et tidspunkt. Det er super relevant. Der kommer et par bøger om små haver nu her som jeg er ret spændte på.
     Håber jeg kan inspirere så. Der skal vel også flere billeder til på et tidspunkt 😉

 2. Mette siger:

  Hvilke have sider på nettet er værd at læse?

Skriv et svar