selvhjulpenhed og dårlig samvittighed

IMG_1798.JPG

For nylig var jeg til et forældremøde i lillemandens kommende børnehave. Noget jeg rigtig gerne ville, da det var en god chance for at fornemme stemningen, hilse på pædagogerne og så ikke mindst se de andre forældre lidt an inden de der legeaftaler ligesom begynder.

Og det startede også så fint. Det var rart lige at høre lidt om hverdagen, nye rutiner, alt det praktiske med ekstra tøj og så videre. Men så blev der sat en video om selvhjulpenhed på.

En lille video på mindst 20 minutter, der må have haft det ENE formål at give os forældre og meget, meget sort og dårlig samvittighed. Ud fra alle mulige pædagogiske principper blev det forklaret, hvordan man giver børnene en følelse af hjælpeløshed, manglende selvværd, og diverse andre forfærdelige ting. Og så blev det vist også nævnt en gang eller ti, at man altså ikke altid kan have så travlt, at man ikke har tid til at lade barnet fx tage tøjet af eller på selv. Ja, og så må man altså heller ikke lade barnet cykle hen til lågen i børnehaven. Så viser man dem, at man ikke respekterer deres leg, og at de ikke får tid til at afslutte den.

Og jeg sad bare og blev mindre og mindre. For efter vores mildt sagt helvedes efterår, en lidt hård graviditet og en ny hverdag med mandens arbejde der skal hænge sammen. Ja så er det altså ikke altid selvhjulpenhed der er blevet prioriteret højest. Det skal jeg ærligt indrømme. Men derfor betyder det da ikke at jeg har det vildt godt med det. Og jo, det ville da være rart hvis lille A var bedre til selv at tage sin jakke på. Men kan man ikke nære et spinkelt håb om, at de store børn i børnehaven vil inspirere ham lidt? Hvis vi samtidig arbejder på det herhjemme når han er frisk og glad. Jeg synes faktisk ikke altid, at det er fair at stille en masse krav til de små efter en lang dag i vuggestue. Det er okay at være træt og kvæstet og trænge til en lille pause. Og med hensyn til at respektere deres leg. Der er masser af situationer, hvor vi venter på lillemanden, giver ham tid til at undersøge, studere og lege. Og seriøest, skal de ikke også lære, at det ikke kun er deres tid der er vigtig? Respekt skal vel gå begge veje, ik?

Og det kan godt være at han ikke kan tage en bluse på endnu. Til gengæld har vi så en knægt, der siger tak for mad, bærer sin tallerken hen til vasken, fejer gulv, tørrer støv af og faktisk er vildt god til at pudse vinduer. Gælder det ikke også for noget? Og I kan jo selv gætte om han selv har taget sin sko på, der på billedet 😉

Nå, men hvis der er nogen der har løsningen på at få en 2,5 årig til selv at tage tøjet på kl 16 om eftermiddagen, og opgive legen i sandkassen eller på motorcyklen så sig lige til, ik?!

/Anne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagget , .Bogmærk permalink.

4 Kommentarer til selvhjulpenhed og dårlig samvittighed

 1. Trine Dalsgaard siger:

  Det skal nok gå. Kender godt videoen og den giver os alle dårlig samvittighed. Det er slet ikke det optimale tidspunkt om eftermiddagen, jeg forsøger at tage mig lidt tid når jeg aflevere, og om eftermiddagen vil jeg godt vente 2-5 min imens hun afslutter legen, men heller ikke mere. Det er vildt skønt at han vil hjælpe til, det er det vigtigste, resten skal han nok få lært. På et tidspunkt bliver det jo vildt pinligt at mor gør det ;-).
  Held og lykke med en god børnehave start.
  Vh Trine

 2. Wow, godt jeg aldrig er blevet præsenteret for den video – mine drenge ville da dumpe på så mange parametre….De er lige blevet fire år, og de har stadig problemer med at få trøjen på helt selv…til gengæld er de superseje til så mange andre ting, og jeg har endnu ikke hørt om en konfirmand, der ikke selv evner at få trøjen af og på uden mors hjælp, så det går nok…Er sikker på A er lige der hvor han skal være i sin udvikling.

 3. Thea Vaskavulla siger:

  Den video har jeg ikke set, men jeg har da hørt pædagoger snakke om selvhjulpenhed til diverse møder. Selvhjulpenhed er jo for mig at se en masse ting; det er ikke kun at kunne tage tøj af og på, der er masser af andre steder, hvor børn kan være selvhjulpne – så er det måske bare mere i deres egen interesse end dem der står og tripper ved siden af:) Og som du selv nævner, så kan han jo en masse andet – tage ud af bordet osv. For mit eget vedkommende kan jeg konstatere to ting:’
  1. ham på fem kan det hele nu selvom han i en alder af 2,5 slet ikke kunne, ham på knap 3 år kan det hele fordi han altid har været en “vil selv!”
  2. børn er forskellige – hvor ham på 5 til gengæld kunne alle mulige farver, tal og bogstaver i den alder kunne han ikke tage sit tøj på selv, kan ham på knap 3 ikke en eneste farve udover grøn; og det interesser ham ikke, til gengæld tager han gerne selv tøj på, kan cykle og kravle højt op – SÅ, pointen er vist bare, at på et eller andet tidspunkt skal vi nok alle lære at snøre vores sko og lyne vores jakker, og nogen kan når de er 2 og andre først når de er 6, og det er helt fint. Er det mere besværligt for pædagogerne når alle ikke kan klæde sig på selv? Ja, men sådan er der jo så meget.

  Kram til dig – drop den dårlige samvittighed, det skal du SLET ikke have 🙂

 4. katrine siger:

  Årh, ved du hvad? Jeg skynder stadig på Julie (der udemærket selv kan tage alt sit tøj på) om morgenen, hun er jo det langsomste der findes. Og lige der får jeg rigtig meget lyst til at lære hende, hvad det vil sige, at mor har et arbejde, som hun skal møde ind til, og vi derfor ikke kan være en krig om at tage tøj på. Og ja, nogle gange giver jeg hende det på.

Skriv et svar