Wannabe lussekatter – dejlige juleboller

kamera 1308kamera 1326Jeg har faktisk i nogle år efterhånden haft lyst til at lave de svensk/norske luciaboller. Eller lussekatter som de også hedder. Boede engang for længe siden sammen med en norsk pige, som lavede dem og har haft søde minder om dem siden. Hvad kan jeg sige… Jeg elsker hvidt brød. Bare sådan en gang imellem, ik?

Nå, men nu kan jeg så lige så godt starte med at undskylde overfor alle svenskere der skulle læse med her. For jeg kunne altså ikke opdrive safran, da jeg skulle til at lave de her. Så måtte lave lidt om i det hele. Men formen fastholdt jeg nogenlunde (undskyld igen, men svært når der står utålmodig 2-årig ved siden af og vil have boller!), og bortset fra de tilsatte krydderier så er det altså en helt original opskrift på lussekatter. Så måske næste år der kan komme safran i?

Det var i øvrigt også det første forsøg på at bage med ham den lille lige ved siden af på bordet. Men det gik egentlig ret så fint og var hyggeligt, så mon ikke vi skal prøve noget en anden gang igen.

Idet jeg erstattede safran med kardemomme og vanille fik jeg egentlig nogle helt almindelig bløde boller ud af det. Super lækre, og dejlige at lune også dagen efter til morgenmad. Eller en lille eftermiddagssnack med et lag smør på. Uhmm.

Opskrift (32 stk):

50 g gær, 100 g smør, 4 dl mælk, 1 dl fløde, 250 g creme fraiche, 125 g sukker, ½ tsk vanillepulver, 1-1 ½ tsk kardemomme, ½ tsk salt, 1000 g hvedemel

Æg til pensling samt evt. rosiner til pynt.

Smuldr gæren i en stor skål og rør det ud i mælken og fløden. Smelt smørret og sæt det til gær/mælke-blandingen. Tilsæt resten af ingredienserne (vær opmærksom på mel-mængden) og ælt dejen godt til den er blank og smidig. Dejen skal nu hæve ca. ½ time hvorefter du deler ejen i 32 stykker og former dem til luciabrød. Tril stykkerne til fingertykke pølser og form til S’er. Læg bollerne på bageplader, og lad dem efter hæve i endnu ½ time. Pensl med æg og pynt med rosiner hvis du har lyst.

Bag bollerne i ca 10-12 min ved 200 grader varmluft midt i ovnen.

Hvis du vil lave traditionelle lussekatter så erstatter du bare vanille og kardemomme med ca. ½-1 g safran.

/Anne

Har du lyst til andet juleknas, så se også mit indlæg her.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagget , , , , , , , .Bogmærk permalink.

4 Kommentarer til Wannabe lussekatter – dejlige juleboller

 1. trine229 siger:

  Om man alligevel vil have de gule bollerne – dog i budgetudgaven – fungerer en lille smule gurkemeje helt udmærket;p Syntes safran er lidt i dyreste laget til dette!

 2. Maria fra En verden af kunst siger:

  Hvor skønt med disse lusse katter. Jeg har aldrig smagt dem, men vil prøve at bage dem om ikke i år, så næste år og vil prøve med safran:-)
  Så gode billeder du har især det i højre side af din blog med den smukke pige med de udtryksfulde øjne 🙂
  Jeg juler lidt på min blog og har en skøn 3.advent giveaway, du er velkommen forbi.
  Nyd weekenden 🙂

 3. Min moar lavede altid en million lussebrød hvert år – faktisk lavede hun brød til hele sin skole (hun var lærer) og hele huset duftede!

 4. Pingback:julekalender- opdatering - Krittewitt

Skriv et svar